Investa is proud to announce it has been awarded the Best in State (Commercial) Award at the 2018 Australian Interior Design Awards for the major foyer upgrade at 259 Queen Street in Brisbane.   

The space, designed by Cox Architecture, now includes direct access to a 70-seat cafe, concierge and destination control lifts, delivering enhanced service and connectivity to amenities for occupants and their guests alike. The award acknowledges the unique design that effortlessly increases the area by 30 per cent and integrates the adjacent heritage facade of the General Post Office (GPO) via a glass canopy to open up the space through a light-filled entrance. 

Congratulations to all of our project partners for this well-deserved award.

259 Queen Street, Brisbane Foyer     259 Queen Street, Brisbane Foyer

The refurbishment project details are as follows:

Conceptual Framework

It was recognised that the 259 Queen Street entry space had potential to evolve and exceed CBD commercial tenant expectations. Upon this, it was realised that the foyer’s greatest asset, its adjacency to the GPO, was pivotal to any potential transformation. The zone between the two buildings had become a forgotten residual space and the existing lobby of 259 Queen itself was also narrow and cramped, lacking an authentic qualitative experience.

The refurbishment sought to reveal heritage elements, celebrate them, and integrate them into a new foyer experience; but in line with best heritage practice. 
 
Public and Cultural Benefits

Revealing the façade of the GPO and opening the linkway connection are major positives for the Brisbane community. A new urban courtyard has been created inviting exploration, and contributing to the grain of Brisbane’s mosaic of city spaces, with the added value of experiencing heritage fabric.

Relationship of Built Form to Context

The structure and envelope of the new architecture needed delicate insertion to not diminish the heritage elements. New glazed roofing touches the heritage fabric lightly, with all load cantilevering from a main haunch beam.

259 Queen Street, Brisbane Foyer     259 Queen Street, Brisbane Foyer

A New Identity

Requirements for a ‘new identity’ at 259 Queen has been achieved by adopting a simple approach to functionality. Improvements to the basic pedestrian flow parameters, provision of intimate seating bays, a concierge desk, plus a new indoor cafe space at the ground plane, has provided activation and connection.    

Integration of Allied Disciplines

Structural engineering was integral to the project; in dealing with existing fabric, helping to ‘dissolve’ the commercial lobby bounding wall, and minimising connective impacts.  Lighting design was also critical in evolving discrete ways to illuminate the space warmly. 

Sustainability

The development uses high efficiency LED lighting throughout, however, the most sustainable feature of its design is the “reversible” nature of the new construction fabric. This means that a future generation may yet modify the space again and not diminish the listed GPO façade.

Click here to find out more.